7 Temmuz 2013 Pazar

Yöresel ızgara köfte çeşitleri

Tekirdağ KöftesiMalzemelerHazırlanışıİrmik, kimyon, karabiber, kesme şeker ve karbonatı sütün içinde iyice eritin. Rendenin en ince tarafından rendelenmiş soğan ve sarmısağı ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Kepek ekmeğini elinizle ufalayın. Koyun ve kuzu kıymasını, pul biber ve tuz ekleyip 15 dakika yoğurun. Kabın ağzını streç filmle örterek buzdolabında 1 gün bekletin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle köfte şekli verin. Mangalda ya da ızgarada pişirin.Akçaabat KöftesiMalzemeler

Akçaabat köftesine dana eti, bayat ekmek, sarımsak, iç yağı, yemeklik tuz dışında hiçbir katkı maddesi katılmaz. Bu malzemelerin kullanım oranları ise;Yüzde 76,2 –73,2 oranında et

Yüzde 14 – 15 oranında ekmek

Yüzde 8 – 10 oranında iç yağ

Yüzde 1 oranında tuz

Yüzde 0,8 oranında sarımsaktan oluşmalıdır.Köftede kullanılacak etin %30’luk bölümü döş kısımdan, geri kalan %70’lik bölümü ise kol, kaburga, büftek ve gerdan kısmından kullanılmalıdır.Hazırlanışı

Akçaabat köftesi pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan üründür. Katılacak katkı maddeleri yukarıda belirtilen oranlarda olmalıdır. Akçaabat köfte hamuru hazırlanırken kasaplık hayvan gövde etlerinin tercihen kasaplık dana gövde etleri kemiklerden ayrılır. Gerekli temizlik ve ayrışımlar yapılarak küçük parçalara ayrılır. Yapılacak hamurun miktarına göre iç yağ eklenir. Yine belirli oranlarda sarımsak eklenir. Belirli gramajda ekmek katılır. Bu katılan ekmek etin zerreciklerinin birbirine yapışmasını ve kaynaşmasını sağlar. Fazla veya az katılan ekmek köftenin damak tadını bozar. Belirlenen gramajda katılması uygundur. Yemeklik tuz eklendikten sonra kıyıma geçilir. Çekme şekli kıyma makinesinde yapılır. Çekim işlemi bittikten sonra yoğurma işlemi yaklaşık 1 saat devam eder. Bu yoğurma esnasında fazla veya az yoğrulma sağlıklı olmayabilir, normal kıvamının verilebilmesi gerekmektedir. Bu noktada ustalık ön plana çıkmaktadır.Köfte hamuru hazırlandıktan sonra normal gramajlarda kesime başlanır. Akçaabat köftesi en çok 2 cm kalınlığında aynı şekil ve büyüklükte olmalıdır. Bir adet köftenin 33- 40 gr arasında olması gerekmektedir. Şekillendirme işlemi bittikten sonra 2 saat dinlendirilir.Pişirilme yeri standartlara uygun olmalıdır. Bu standartlar belirli ölçülerde ocaklar olup bu ocakların yanabilmesi için odun kömürü kullanılmalıdır. Pişirme esnasında vantilatör ve rüzgar yapıcı cihazlar kullanılmaz. Tabakta közlenmiş olarak sivri biber, domates ile sunumu yapılır. (Kaynak: Cemil Usta)Adapazarı Islama KöfteMalzemelerHazırlanışı

Köftelik et, diğer malzemeleriyle birlikte 2 kez makinadan çekilir. Temiz kap içinde elle yoğrulur. Her biri 20 gramlık parçalar halinde koparılıp köfte şekli verilip (Yuvarlak olmayan, uzun ince parmak şeklinde de olmayan, küçük oval parçalar halinde) mangal kömürlü ızgarada pişirilir. Diğer tarafta kaynamakta olan kemik suyundan başka bir tencereye alınır. Tuz, sıvıyağ ve kırmızı toz biber ilavesiyle sos hazırlanır. Bir gün önceden alınmış karafırın ekmeği dilimlenir, sosa batırılarak ızgarada kızartılır. Yanında yarım kesilmiş domates ve bütün sivribiberler de ızgarada pişirilir. Servis, tabakta altta ekmek, üstte köfte, tekrar ekmek, domates, biber olacak şekilde sunulur.Tire KöfteMalzemelerHazırlanışı

İlk olarak tire köftesini hazırlayın.Bunun için 350 gr.dana döş ve 400 grdana kolu iki sefer makinadan geçirin.Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletin.2.gün tekrar köfteyi makinadan geçririn.Tire köftesini şişlere geçirin ve pişirin.Daha sonra yarım kg.domatesi iri olarak kesin.Tavaya domatesleri ilave edin ve domatesleri soteleyin.1 demet maydanozu ince olarak kesin.Servis tabağına yoğurdu alın ve iyice yayın.Yoğurdun üzerine teire köfteleri dizin.Köftelerin üzerine sotelemiş olan domatesleri ilave edin. Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip servis edin.İnegöl KöfteMalzemeler:Hazırlanışı:Kıymayı bir gün önceden bir kere çektirin. Kıymaya karbonat karıştırarak yoğurun. Bir gün bekletin.İkinci gün robotta bir adet soğanı çekerek süzgeçte yıkayın. Köfteye karıştırın. Tuzunu ilave edip iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp üzerini bastırarak mangal ateşinde pişirin.Yanında piyaz ile beraber servise sunun. Afiyet olsun…



Yöresel ızgara köfte çeşitleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder