7 Temmuz 2013 Pazar

Erzincan Yemekleri

Erzincan hamur işi yemekleriyle öne çıkar. Tarhana, reçel, turşu Erzincan sofralarının vazgeçilmezleri…Et yemekleri, özel pişirme yöntemleri ve baharatlarla benzersizleşir. Erzincan mutfağı, Acem ve Arpa mutfaklarının da izlerini taşıyor. Kentin özgün tarihi dokusu, onun mutfağına da yansımış. Bulgur yemekleri açısından da zengin bir mönüyle karşılaşırsınız. Hayvancılık ve tarımın yaygınlığı hem et yemeklerinin, hem de sebze yemeklerinin farklı çeşitlemelerinin oluşmasını sağlamış. Erzincan içinde ev yemekleri yiyebileceğiniz pek çok mütevazı lokantaya rastlarsınız. Nefis Erzincan yaprak dolmasını koyun yoğurduyla yiyebilirsiniz. Ekşili çorba ve kete de tadına bakmanız gereken spesiyallerden…SırınMalzemeler :

2 bardak un

3 kaşık tereyağı

1 bardak pekmez

TuzHazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.GasefeMalzemeler :

1/2 kg. kayısı kurusu (yarma)

2-3 çorba kaşığı tereyağı

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içiHazırlanışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapılır



Erzincan Yemekleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder