7 Temmuz 2013 Pazar

Yaz günlerinde serinleten Anadolu lezzetleri

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tüketilen bazı yiyecekler, sıcakta hem hafif yemenin hem de serinlemenin en lezzetli yolu. Sıcakla birlikte yaşam tarzımızdaki pek çok şey gibi yediklerimiz de değişiyor. Ağır yemeklerden kaçıp serin ve hafif olanlara sığınıyoruz. En basitinden karpuz ve beyaz peynir ikilisine… Anadolu’da da insanlar yüzyıllardır daha farklı bir şey yapmıyordu aslında. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, sıcak havalarda yenebilecek serinletici pek çok çorba, salata, tatlı çeşitleri var. Bunlardan bazıları şunlar…Ege usulü semizotu salatası

Yoğurtlusu da pek çok yerde yapılan semizotu salatasının Ege usulü biraz daha farklı. Yapılışı şöyle: Semizotlarını parçalayın, küçük doğranmış soğan ve domates ekleyin. Limon, tuz ve zeytinyağının ardından kırık ceviz ilave edin.Deniz fasulyesi salatası

Ege’nin kendine özgü otlarından deniz fasulyesinin salatası da nefis yaz yiyeceklerinden biri. Hemen tarifini verelim: Bir demet deniz fasulyesini yıkayıp köklerini kesin, 10 dakika haşlayın ve süzün. Bir domatesi doğrayıp fasulyelere katın. Zeytinyağı, limon ve sarımsaklı sosunu döküp servis edin.Bat salatası

Tokat’a özgü bu salata, bulgur ve mercimek gibi malzemeleriyle hem besleyici hem de doyurucu. Tarifi şöyle: Bir su bardağı mercimeği haşlayıp süzün. İki bardak ince bulguru iki bardak kaynar suyla ıslatıp süzün. İki kuru soğanı ince kıyın. Geniş bir kapta bulguru, soğanı, iki yemek kaşığı domates ve bir yemek kaşığı biber salçasını, sumak, susam ve pul biber gibi baharatları, bir çay bardağı nar ekşisini, iki limonun suyunu ve iki yemek kaşığı susamı karıştırıp yoğurun. Beş domatesle iki salatalığı küçük doğrayın. Taze soğan, maydanoz ve nane kıyın, yoğurduğunuz karışıma mercimekle birlikte ilave edin. Zevkinize göre sulandırın. Üzerine ceviz koyup servis edin.Taze zahter salatası

En çok, zahter bitkisinin yetiştiği Antakya ve Gaziantep şehirlerinde yapılan bu salata, hem zahter bitkisinin metabolizma hızlandırmak gibi yararları hem de lezzetiyle iyi bir aperitif. Bu arada taze zahter bitkisini, bir çeşit baharat karışımı olan zahterle karıştırmayın. O daha ziyade kahvaltılarda, zeytinyağıyla birlikte tüketiliyor. Taze zahter salatasının yapılışı ise şöyle: 100 gr. zahterin yapraklarını ayıklayın, acı suyunu almak için tuzla ovun ve yıkayın. Zahterin yanı sıra bir miktar taze soğan ve maydanozu da ince kıyın. Bunları zeytinyağı, limon ve nar ekşisiyle harmanlayıp servis edin.Maş piyazı

Besleyici ve doyurucu bir salata da Gaziantep’ten: Bir su bardağı maş fasulyesini kabukları patlamayacak şekilde haşlayın ve süzün. Taze soğan ve maydanoz doğrayıp bir kaba alın. Ceviz içi, maş, tuz ve pul biber ekleyip karıştırın.Ayran aşı

Türkiye’nin pek çok yerinde çeşitli şekillerde yapılan ayran aşı çorbasının bir tarifi şöyle: Bir çorba kasesi buğdayı bir gece önceden ıslatın. Buğdayları iyice haşlayınca suyu koyulaşıyor. Ayrı bir kapta yoğun bir ayran hazırlayın ve buğdayın haşlandığı tencereye yavaş yavaş dökün. Sonra tencereyi tekrar ocağa koyun, kaynamadan önce ocaktan indirin ve tuz ekleyin. Eğer koyu olursa ılık suyla çorbanızı açabilirsiniz. Üzerine ince doğranmış dereotu serpip dolaba koyun ve soğuk servis edin.Buzlu Antep salatası

Sıcak günlerde en iyi gidecek salatalardan biri bu. Evde de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz: Dört domatesi, iki yeşil biberi, taze soğan, sarımsak ve maydanozu ufak ufak doğrayın. Koruk suyu ya da sumak ekşisi, nane, kırmızı biber ve tuz koyup karıştırın. Buz koyarak servis edin.TATLIBici bici

Adana’nın en sevilen tatlılarından biri bici bici. Tarifi şöyle: İki çay bardağı toz şeker ve 12 kaşık nişastayı, bir miktar suyla muhallebi olana dek karşıtırarak koyu hale getirin. Sonra bir tepsiye ince bir tabaka halinde dökün ve dolapta soğumaya bırakın. 1 litre suyun içine bir tatlı kaşığı şerbet boyası ekleyip kaynatın. Donan nişastalı muhallebiyi küp küp kesin. Bir kasenin yarısını dolduracak biçimde muhallebiyi koyun. Üzerine şoklanmış buzu kar gibi rendeleyin. Buzun ortasına istediğiniz kadar pudra şekeri, gül suyu ve istediğiniz meyvelerden dilimleyerek koyun. Soğuttuğunuz şerbetin bir kısmını buzun üzerine yavaşça dökün.Karsambaç (Karlama)

Yine Güney bölgesine özgü, bici biciye benzeyen ama muhallebisi olmayan bir tatlı. Eskiden Mersin’de bu tatlıyı yaylalarda, Toroslar’dan getirilen karla yaparlarmış. Yapılışı şöyle: Kar haline getirdiğiniz buzu bir kaseye doldurun. 20 ml balla suyu karıştırarak orta kıvamlı bir şerbet haline getirin ve karın üzerinde gezdirin. Kaşıkla iyice kara yedirin. Ballı şerbet yerine gül şurubu, hatta istediğiniz bir reçelden elde edeceğiniz şerbeti de dökebilirsiniz.Maraş dondurması

Meşhur Maraş dondurmasını evde de yapabilirsiniz. Tarifi şöyle: İki su bardağı süt, bir su bardağı süt kreması, bir yemek kaşığı sahlep ve bir su bardağı şekeri bir tencereye koyun ve çırpma teliyle karıştırın. Kısık ateşte kaynaya dek pişirin. Yoğun bir karışım elde edince ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir kaba alıp buzluğa koyun. Ara sıra buzluktan çıkarıp karıştırın. İşlemi, dondurma karıştıralamayacak kıvama gelene kadar sürdürün. Buzlukta beklettikten sonra servis yapınKaynak: Sabah Gazetesi



Yaz günlerinde serinleten Anadolu lezzetleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder