7 Temmuz 2013 Pazar

Sakarya Yemekleri

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır. Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır. Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır. Yörede alt kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere ayrı bir anlam ya da kutsallık taşımaktadır. Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır.SAKARYA İLİ YÖRESEL YEMEKLERİSAKARYA’DA YAŞAYAN MANAV VE MUHACİRLERE AİT YEMEKLER1. Un Çorbası

2. Sütlü Çorba

3. Sütlü Umaç Çorbası

4. Sütsüz Umaç Çorbası

5. Kesme Çorba

6. Dımbıl Çorbası

7. Tarhana Çorbası

8. Ulanbüyüden Çorbası

9. Garagöz Fasülleli Dımbıl Çorbası

10. Ayran Çorbası

11. Tarna Çorbası

12. Un Çalma Çorbası

13. Bulgur Çorbası

14. Erişli Çorbası

15. Bayram çorbası

16. Tatlı tarhana (Süt ile yapılıyor)

17. Dartılı Keşkek

18. Hindi Dolması

19. Kartalaç Yemeği

20. Yoğurtlu Pazına

21. Hodan (Kaldırek)

22. Hodan Dolması

23. Kazayağı Mancarı

24. Kabak Çiçeği Dolması

25. Efelek-Ebegümeci Yemeği

26. Ebegümeci Yahnisi

27. Efelek Yahnisi

28. Biryan

29. Karagöz (Bostan) Mancarı

30. Turp Mancarı

31. Gazicak Mancarı

32. Toka Mancarı

33. Sirken Mancarı

34. Kedi Burun

35. Sütliyen

36. Kök Mantarı

37. Til Til Mantarı

38. Kavak Mantarı

39. Fındık Mantarı

40. Garagulak Mantarı

41. Gelin Mantarı

42. Keçi Sakalı

43. Döbelen Mantarı Yemeği

44. Dılbıran Mantarı

45. Sütlük Mantarı

46. Mantar Kavurması

47. Yoğurt

48. Tuzlama

49. Şekerleme

50. Semiz Otu Salatası

51. Kara Mancarı Salatası

52. Su Mancarı Salatası

53. Turp Mancarı Salatası

54. Kızılcık Turşusu

55. Döngel Turşusu

56. Ekşimikli (Çökelek)

57. Turşu Ayranlı Turşu

58. Yağlı Turşu

59. Kuru Börek

60. Yuka

61. Düdük Makarna

62. Haşlama

63. Kırtıl

64. Helle Melle

65. Bazlama

66. Kazayağı Mancarı Pidesi

67. Su Mancarı Pidesi

68. Cevizli Lokum

69. Kazayağı Mancarı Böreği (Katleme)

70. Arnavut Böreği

71. Nazlı

72. Boşnak Böreği

73. Gözleme

74. Gaygana

75. Bazlama

76. Çizleme

77. Kıymalı Çizleme

78. Mantı (Kesme)

79. Gulak (Kıymalı ve Ekşimikli)

80. Malay (Sütlü ve Dartılı)

81. Kori (Ev makarnası)

82. Peçeli (Ayranlı börek)

83. Filiya ( Kaynatılmış suya konularak pişiriliyor)

84. Kaçamak

85. Nohutlu Ekmek

86. Cevizli börek

87. Petla (Bazlama)

88. Süt Kapama

89. Fasulyeli Börek (Kuru Fasulye)

90. Pırasalı Börek

91. Soğanlı Börek

92. Akciğerli Börek

93. Mayalı Börek

94. Laknur (Isırganlı Börek)

95. Üre

96. Uhut

97. Kuru Börek Tatlısı

98. Kurtcağız Tatlısı

99. Kabak Kıvırma

100. Gıvırma

101. Yuka Böreği

102. Höşmelim

103. Gara Helva Tatlısı

104. Gullu Gabak Tatlısı

105. Gaplı Gabak Tatlısı

106. Toplu Gabak Tatlısı

107. Pirinçli Gabak Tatlısı

108. Sütlü Gabak Tatlısı

109. Cevizli Gabak Tatlısı

110. Fındıklı Gabak Tatlısı

111. Büzme Börek Tatlısı

112. Gara Börek Tatlısı

113. Sütlü Üzüm Tatlısı

114. Un Helvası Tatlısı

115. Keten HelvaSAKARYA’DA YAŞAYAN ABHAZLARA AİT YEMEKLER1. Un Çorbası

2. Yoğurt Çorbası

3. Çüven Ekmeği

4. Ceviz Yağı

5. Abhaza Usulü Ceviz Yağı

6. Acıka

7. Darı Çorbası (Nertuhcise)

8. Pirinç Çorbası

9. Peynirli Pasta (Açamuka)

10. Abhaz Tatlısı

11. Darı Pilavı

12. Abhaz Tavuğu

13. Abhaz Usulü Cevizli Sosla Hazırlanan Piliç

14. Kara Lahana Sızbalı (Ahulçapa)

15. Turp Sızbalı (Asısa Çapa)

16. Şalgam Salatası

17. Şalgam Yemeği

18. Abhaz Usulü Kızılcıklı Barbunya Püresi

19. Abhaz Peyniri

20. Peynir Yapımı

21. Peynir Yemeği

22. Aşıc

23. Peynirli Börek

24. Soğan Yemeği

25. Isırgan Otu

26. Kara Lahana (Ahul Eysarçaça)

27. Kaz Ayağı (Ankundur)

28. Taze Fasulye

29. Kabak Yemeği / Kapçı

30. Haşlama Et Ajuhta

31. Kapara

32. Abhaz Usulü Ceviz Yağı

33. Abhaz Usulü Sarımsak Ve Domates SalatasıSAKARYA’DA YAŞAYAN ÇERKEZLERE AİT YEMEKLER1. Mısır Çorbası – Natıfıps

2. Un Çorbası – Aguvestır

3. Bulgur Çorbası

4. Dövme Darı Çorbası

5. Hantıkoleps / Hantgups

6. Çerkes Çorbası

7. Çerkes Çorbası

8. Ekmek / Haluğ

9. Mısır Ekmeği

10. Mısır Pastası

11. Darı Pastası

12. İrmik Pastası

13. Kosi Paste

14. Mayalı Ekmek / Haluğ Tegiğa

15. Mayasız Ekmek / Mukumipş

16. Biber Tuzu

17. Hacığaps

18. Mısır Çorbası – Natıfıps

19. Mayalı Saç Ekmeği

20. Mercimek Çorbası – Lahse

21. Ev Ekmeği

22. Hingel

23. Yufka Pilavı

24. Çerkes Pilavı

25. Çerkes Tavuğu / Epışıps

26. Cevizli Çerkes Tavuğu

27. Pirinçli Epışıps Şıpsı

28. Pışıps Şıpsı

29. Yumurtalı Şıpsı

30. Çerkes Tavuğu

31. Fırında Bal Kabağı

32. Gomıl-Gumilej

33. Kabışıps-Kabığın-Kabıpsı

34. Mısır Çorbası (Aşure)

35. Sütlaç

36. Nişasta Helvası

37. Halıbj

38. Şeker Kamışı Pekmezi

39. Bal Kabağı Reçeli

40. Şeker Pancarı Pekmezi

41. Nişasta

42. Hamur Mayası

43. Biber Tuzu (Şıbjıy Suğ)

44. Cevizli Biber (De Şuğ)

45. Çerkes Turşusu

46. Diken Ucu Salatası (Kasıke)

47. Kaz Ayağı Salatası (Goşeğın)

48. Lahana Salatası (Ğıntur)

49. Taze Fasulye Salatası

50. Yer Elması Turşusu

51. Kırmızı Pancar Salatası

52. Taze Fasulye Salatası

53. Çerkes Salatası

54. Ezme Fasulye/Fasulye Ezmesi (Geşivute/Geşiğın)

55. Bal Kabağı Yemeği

56. Mancar

57. Gelincik Oturtması

58. Tavada Yumurta Kekejabh

59. Çerkes Peyniri (Adıghe Hoy)

60. Çiğ Sütten Tereyağı (Şapsenoth)

61. Hoyaje

62. Kudusuv

63. Kolay Ekşimik

64. Kolay Kudusuv

65. Yağsız Ekşimik

66. Demetaz

67. Metaz

68. Fiyonk Mantı (Thaçtakme)

69. Hak Haluj

70. Puf Böreği / Değerje – Açac

71. Thurje / Şelame / Halıbe

72. Vut Guth

73. Harıp

74. Haluvpaç / Haluv Zetevşıpık

75. Seku / Suqu

76. Böbrek Ezmesi

77. Kuru Et – İsli Et / Lığeğuğ

78. Lepsı

79. Lılıbj / TlıbjSAKARYA’DA YAŞAYAN HEMŞİNLİLERE AİT YEMEKLER1. Mısır Ekmeği

2. Etli Lahana Dolması

3. Turşu Kavurma

4. Pazı Tavası

5. Kara Lahana Haşlaması

6. MuhlamaSAKARYA’DA YAŞAYAN GÜRCÜLERE AİT YEMEKLER1. Fındıklı Pırasalı Barbunya

2. Erik/Nar Ekşili Yağda Yumurta (Mjane Qliavi Erbo Kvercxi)

3. Unlu Fındıklı Fasulye (Favili Qanci Lobio)

4. Küllü Mısır

5. Ezme Fasulye

6. Fındıklı Kara LahanaEZME FASULYEMALZEMELER2 su bardağı barbunya fasulye 6 su bardağı sıcak su 1 orta boy kuru soğan 2 yemek kaşığı sıvıyağ 3 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası Yeteri kadar tuz 4 diş sarımsak 1 adet kırmızı acı biber 1 yemek kaşığı kişniş 1/2 tatlı kaşığı karabiber 1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biberYAPILIŞI: Kuru barbunya fasulyesini yıkayıp, bir ge ce suda bekletin, haşlayın ve süzün ince kıydığınız soğanı sıvıyağda kavurun içine biber ve domates salça sı koyun Bu karışımı fasulyenin içine koyun Bu karışıma tuz, dövülmüş sarımsak ve 6 su bardağı sıcak su ilave edin. Az gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz Fasulyeleri kaynarken tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin İçine bir adet acı biber atın Ateşten indirileceğine yakın çekilmiş kişniş ve karabirberi atın Üzerine toz biber ilave edilmiş kızgın yağ gezdirin Ezme fasulyeniz servise hazırdır



Sakarya Yemekleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder