8 Temmuz 2013 Pazartesi

Gaziantep Helvaları

Güneşin ve Ateşin Tadı


Gaziantep Ticaret Odası


Helvanın tatlı çekiciliği karşısında nefsi tutup karşı koymanın imkânsızlığı en güzel bu deyişte dile getirilmiştir. Gaziantep’in tahini i, fıstıklı, küncülü, leblebili, kendir tohumlu helvaları, tadına doyum olmayacak mükemmelliktedir.


Yaprak yaprak dökülen tahinli helva gibisi yoktur. Tahinli helvayı tırnaklı ekmek ile dağıtmak sık görülen bir âdettir. Hayır için olduğu kadar, tuttuğu dileği yerine gelenler de helva-ekmek dağıtırlar. Cenaze sonrası halka helva-ekmek dağıtılır.


Tahinli helvanın içine konulan boz fıstık tane tane zümrüt gibi parıldar. Aralara öğütülmüş fıstıkla karıştırılarak kat kat dökülmüş levha levha ayrılan unlu helva ise bambaşka bir lezzettir.


Susamlı kıtır helva ince levhalar halinde dökülür, kare veya dikdörtgen biçiminde kesilir. Susama Antep ağzında küncü dendiği için susamlı helva ‘küncülü helva’ olarak da anılır. Kimi zaman içine çıtır çıtır kendir tohumu konulup çeşni kazandırılır. Susamlı kıtır helvanın içine katılan leblebi tatlısını dengeler, yedikçe yenilen bir eğlencelik olur.


Helva, Anteplinin ağzını tatlandırdığı gibi dillerden de düşmez, türküleri şenlendirir



Gaziantep Helvaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder